Resipi Ayam Penyet
( sumber restoran Wong Solo Ampang KL dari majalah Anis)Bahan A
10 ketul ayam whole legs.
* 50g bawang merah
* 50g bawang putih
* 1 sudu besar Jintan Manis –dalam resipi xdak saya tambah
* 1 sudu besar Jintan Putih
* 50g Biji Ketumbar
* 50g buah keras
*goreng tanpa minyak hingga wangi.
Bahan B
* 10g kunyit
* 90g Bawang putih
* Halia
1 biji telur
Tepung jagung
*goreng tanpa minyak hingga wangi.
Caranya:
1. Masukkan kesemua bahan A dalam pengisar, kisar hingga halus.
2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap.
3. Kukuskan ayam hingga masak/ separuh masak.Angkat dan sejukkan.
4. Goreng bahan B* kisarkan bersama dengan telur
5. Gaulkan dengan ayam kemudian masukkan tepung gaul rata.
6. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
Bahan Sambal Penyet.
minyak goreng ayam (panas)
10g Cili merah (resepi asal xdak saja masuk nak kurangkan pedas cili api)
10g Cili padi
10g biji Bawang putih
Garam secukupnya
Caranya:
Tumbuk sambal dan perisakan garam akhir sekali tuangkan minyak panas.
Tambahan....Kremes Renyah(Serdak)
1 1/4 cwn air stok ayam kukus.
1/2 cwn air
1 biji telur dipukul
60 gm tepung beras/tepung jagung.
garam secukupnya
Gaul semua bahan....ambil sesudu,tuang ke dalam minyak panas dan goreng garing
Ulangi sehingga habis.
Serdak ini juga menjadi tambahan semasa menghidang Nasi Ayam Penyet.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan