09 September 2008

Resepi dari blog Chef Sabri

Salam Ramadan untuk semua peminat, Saya sekeluarga dan krew Radio IKM mengucap selamat berpuasa dan setiasa di berkat Allah. Disini saya ingin berkongsi sedikit sebanyak resipi yang paling ringkas untuk membuat biskut. Resipi hanyalah sebagai panduan...tapi anda perlu belajar daripada chef yang benar-benar berpengalaman. 1. Biskut Badam 800g Tepung Gadum di ayak 200g Gula 800g Mentega 600g Serbuk Badam 20 g Serbuk penaik 200g Coklat masakan - di cairkan 80 g Hirisan badam ( Almond Flake ) Cara: 1. Panaskan ketuhar pada suhu 160 C. 2, Pukul Mentega dangn gula hingga kembang, kemudian masukan serbuk penaik , tepung,dan serbuk badam, kacau hingga sabati. 3. Terap adunan dan buat bentuk bulat size siling 50 sen, Sapu loyang pembakar dengan mentega dan letakan biskut. Bakar selama 20 minit. Siap biarkan sejuk dan celup dengan coklat masakan dan hias dengan almond Flake. KEK LOBAK MERAH 280g Tepung Serba guna / all purpose flour 110g Kacang Badam - di kisar 150g lobak merah - di sagat 2 biji Apple Hijau - di sagat 200g Gula kastor 7 g Soda Bicarbonate 8 g Serbuk Kulit Kayu Manis 240 ml Minyak jagung 4 biji Telur Sedikit Essance Vanilla 1. Pukul telur denga gula hingga kembang, kemudian masukan kacang badam,lobak merah, apple hijau dan serbuk kulit kayu manis. 2. Dalam bekas berasingan ayak tepung dengan soda bicarbonate, kemudian kedalam adunan tepung. 3. akhir sekali masukan minyak jagung dan kacau hingga rata. Bakar dalam ketuhat dengan suhu 180C dan bakar selama 25 minit. KUIH TAKO Lapisan atas: 1 cawan Tepung Jagung 8 cawan Santan Pekat 1 sudu kecil Garam lapisan bawah 2 cawan Tepung Jagung 2 cawan Gula 8 cawan Air 4 helai Jus daun Pandan Duan pandan untuk buat bakul Cara; 1. Untuk membaut lapisan bawah, panaskan kukusan,kisar bahan B dan tuang separuh dalam setiap bakul yang di buat daripada daun pandan. 2.Kukus selama 15 minit, untuk membuat lapisan atas A, kacau semua bahan dan masak sehingga pekat dan tuang di atas lapisan bawah. 3. Simpan dalam peti sejuk. Posted by MASTER CHEF CELEBRITY at 3:16 AM 1 comments

Tiada ulasan:

Catat Ulasan