Sugar paste/Fondant
Bahan
100ml air
50gm gelatin
125 ml sirap glucose
125 ml sirap glucose
1cam besar lemak sayuran/ shortening
1 cam teh esen ros
2cam besar gliserin
1 kg gula icing –di ayak
Caranya:
- Masukkan air kedalam mangkuk tabor gelatin biarkan ia kembang 30-1 jam.
- Masak gelatin secara double boil sehingga cair masukkan glukosa,esen ros dan gliserin kacau sebati sehingga sirap glukosa cair.
- Tuang adunan tadi kedalam gula icing, gaul dan uli sebati.
- Akhir sekali masukkan shortening uli lagi, simpan semalaman dgn cara menutup dgn plastic.
- Bila nak guna ambil sedikit adunan uli semula.
Tips:gunakan tepung jagung semasa mencanai dan basahkan
tangan dgn sortening untuk elak fondant melekat pada tangan.
Salam kak, bole tanya fondant ni kalau dibuat kek pengantin utk majlis outdoor, dia bole tahan tk dgn cuaca kita yg panas berujan gini. . . tkasih ...
BalasPadamsalam... di mana jumlah sukatan untuk sirap glukos?
BalasPadam