Assalam petang ni teringin nak makan makaroni bakar tapi stok xde kat rumah yang ada hanya spiral, boleh la spiral pun asalkan perut kenyang ye tak? Resepi asal ini kak Nurr dapat dari Eyda Mazlan dan juga resepi asalnya menggunakan lasagna tapi kak Nurr dah ubah suaikan ia mengikut bahan yang ada kat rumah kak Nurr
Sumber:Eyda Mazlan
Bahan-bahan :
250gm pasta spiral rebus sehingga lembut
dan tos kan.
Masukkan sedikit olive oil kdalam spiral yg ditos supaya tidak melekat
Mozarella Cheese secukupnya
OreganoDaun bawang/ sadri -di dadukan
Bahan-bahan sos daging
300gn daging cincang
2 sudu besar olive oil
1 ulas bawang putih dicincang
1 labu bawang besar di dadu halus
2 biji tomato didadu (-+350g)
1/2 batang carrot didadu kecil
8 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos cili
1 sudu kecil garam (anggaran)
1/2 cawan air
sedikit serbuk lada hitam
Cara Membuat Sos Daging:
Panaskan olive oil. Tumis bawang putih, bawang besar sehingga naik bau.
Masukkan sos tomato kacau sekejap kemudian masukkan daging cincang. Kacau rata dan masukkan tomato dan carrot dan air. Biar mendidih.
Masukkan sedikit serbuk lada hitam, garam Sesuaikan rasa dan masak sehingga agak kering.
Tutup api dan ketepikan.
Bahan-bahan sos putih
1 1/2 sudu besar butter
1 atau 2 slice cheesedale
600 ml fresh milk
3 sudu besar tepung gandum + 3 sudu besar air + sedikit garam +sedikit serbuk lada hitam
Cara Membuat Sos Putih:
Cairkan butter di dalam pan.
Masukkan fresh milk dan cheesedale, masak sehingga mendidih.
Masukkan serbuk lada hitam, garam dan gula.
Kemudian masukkan tepung gandum yang telah di bancuh dengan air.Kacau sehingga sos pekat.
Tutup api.
Cara Membuatnya:
Sapu dasar dan keliling casserole/ acuan dengan marjerin.
Tabur spira menutupi dasar acuan.
Letakkan sos daging dan ratakan keseluruhan acuan.
Masukkan pula sos putih, ratakan. ulang melapis sehingga penuh acuan
Kemudian tabur mozarella cheese menutupi keseluruhan sos putih
Akhir sekali tabur oregano di atas mozarella cheese
Tutup casserole dengan alumium foil kemudian bakar.
Bakar dengan suhu 180 darjah celcius selama 40 minit buka penutup dan bakar sehingga permukaan cheese perang (bergantung pd oven masing2)Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan