01 November 2010

TAUHU LEMBUT GORENG

 Assalamualikum, tadi pagi pergi pasar Taman Keladi ternampak la pula tauhu lembut ni,  terus teringat pada my EX BOSS yang baik hati dan banyak tip-tip penjagaan kesihatan yang dia suka cerita kat kita orang, memang best tak jemu kita mendengarnya.Tauhu ini adalah makanan kegemarannya dan dia selalu kirimkan menu lunchnya pada PAR dengan ayat"sat lagi nak keluar tolong beli kat saya tauhu 5 biji ya." Kami pula selalu kata"kenyang ka Pn Hajjah makan tauhu je?" dia akan senyum dan kata "dah berumur ni makan kena jaga".Begitu cepat masa berlalu dan sekarang beliau dahpun pencen.Pn Hajjah sesungguhnya saya amat merindui suasana bersama dengan Pn dahulu, MISS YOU.......Senang je buat tauhu ni, jom kita tengok caranya.

Bahannya:
2 keping tauhu lembut potong 3
Tepung jagung/tepung beras
Sedikit garam

Caranya:
Gaulkan tauhu dengan sedikit garam dan golekkan atas tepung jagung kemudian goreng hingga tauhu perang toskan minyak.

 Bahan sos:
250g kacang tanah(digoreng dan tumbuk  kasar)
*6 ulas bawang merah
*4 biji buah keras
*20 biji cili kering
*Sedikit belacan
* digoreng sebentar hingga wangi
2cm lengkuas dititik
4 batang serai dititik
air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

Caranya:

Kisar halus bahan2 * di atas.
Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan2 yang dikisar halus,serai dan lengkuas yang dititik agak2 dah naik bau..
Masukkan air asam jawa,  garam dan gula .
Masukkan kacang dan gaul rata tambah air ikut pekat yang kita suka ,
Slowkan api dan biarkan kuah kacang ni hingga pecah minyak.
Hidangkan bersama tauhu, lobak merah dan timun.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan