02 Januari 2011

MARUKU

Assalamualaikum, resepi tradisional mak memang sedap dah lama tak buat sejak Mak meninggal 8 tahun lalu, tadi pagi dok kemas barang dapur ternampak la acuan maruku Mak, nostalgia....... teruja mencuba dan inilah hasilnya.

Bahannya:
250 tepung maruku@ kacang
250 tepung ubi @tepung pulut
*1 camt jintan manis
*3 ulas bawang merah
*segenggam udang kering
*5 cili padi
1camb planta/ minyak sapi
1/2 cawan santan + garam
1/2 cawan bijan
1 camb jemuju

Caranya:
Tumbuk  halus bahan bertanda
Satukan tepung gaulkan dengan planta, bahan tumbuk, santan, bijan, jemuju dan santan.Gaul sehingga menjadi doh sekiranya keras tambahkan sedikit air.Masukkan dalam acuan maruku tekan dan goreng dalam minyak panas.



 


 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan