Nasi mandy adalah sajian istimewa masyarakat Arab di kota suci Mekah al-Mukarramah resipi sumbangan dari Rosidah dan Rozilah Nasiron yang menetap di Mekah.Nasi dimasak ala nasi beriani tapi bila airnya dah kering kita masukkan bara arang yang di balut dengan foil dan masukkan ditengah nasi.Maal laban pula berkhasiat untuk menurunkan panas badan setelah menikmati daging kambing. Sambal pula sebagai pelazat hidangan. Resepi ini di ubah suaikan sedikit mengikut selera keluarga Kak Nurr ye, kita makan dengan dalca, ayam pandan dan maal laban.
Bahan:
1 ekor ayam/ 2kg kambing
3 btg kulit kayu manis
1 camt jintan manis
1 camt lada hitam
1 camt cengkih
5 biji buah pelaga
6cm lengkuas
Daun pandan (di ubah suaikan)
*Safron/ pewarna kuning
*Air mawar + butter/minyak sapi sedikit.
Gula dan garam secukup rasa.
Caranya:
Rebus ayam / kambing bersama semua bahan kecuali yang *.sehingga daging lembut angkat dan toskan.
Lumur ayam/daging bersama bahan yang bertanda*perap 1/2-1jam.
Bakar ayam hingga kuning jangan terlalu lama nanti kering.
(Kak Nurr tak bakar ayam tu tapi balutkan ia dengan daun pandan dan goreng sebentar)
Bahan nasi
Arang yang dibakar(masukkan dalam aluminium foil)
Caranya:
Panaskan minyak tumiskan bawang hingga wangi masukkan air rebusan ayam garam dan gula untuk perisa.
Bila air mendidih masukkan beras, bila air kering buat kan lubang dibahagian tengah nasi taburkan safron/ pewarna kuning dan masukkan arang ditengah nasi.
Tutup periuk dan tanak diatas api yang sederhana sehingga masak.
Nak senang pakai periuk letrik je.
Note: Nasi ini tahan lama 2 haripun tak basi
dan harum baunya
JELATAH MAAL LABAN
2 tin susu beras basmati- basuh dan rendamkan 20-30 min toskan.
2- 2 setengah tin susu air rebusan ayam.
1labu bawang besar-mayang halus
3 ulas bawang putih-mayang halus
*Safron/ pewarna kuning
*Air mawar + butter/minyak sapi sedikit
minyak untuk menumisArang yang dibakar(masukkan dalam aluminium foil)
Caranya:
Panaskan minyak tumiskan bawang hingga wangi masukkan air rebusan ayam garam dan gula untuk perisa.
Bila air mendidih masukkan beras, bila air kering buat kan lubang dibahagian tengah nasi taburkan safron/ pewarna kuning dan masukkan arang ditengah nasi.
Tutup periuk dan tanak diatas api yang sederhana sehingga masak.
Nak senang pakai periuk letrik je.
Note: Nasi ini tahan lama 2 haripun tak basi
dan harum baunya
| MAAL LABAN |
1cup yoguart asli
1 ulas bawang putih cincang halus
1labu bawang besar- mayang halus
1 batang timun-buang empulur potong dadu
1 tomato -buang biji mayang halus
sedikit garam dan serbuk lada hitam.
5 cili merah
5 cili merah
Caranya;
Gaulkan semua bahan sedia untuk dihidangkan.
SAMBAL TOMATO ( Kak Nurr tak buatpun)
2 ulas bawang putih
1 biji tomato- buang biji
*garam dan air perahan limau nipis
Caranya:
Kisarkan semuan bahan diatas dengan sedikit air kecuali bahan *perisakan dengan garam dan air limau.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan