19 Jun 2011

LASAGNA

 
Lasagna
(sumber dari blog BroRozan & resipi dari Pn Dekfa)

250g kepingan lasagna (masak sprti peraturan yg terdpt pd kotak)
-selalu tak sampai 250 gms, ikut muat bekas.
175g grated mozzarella cheese


Sos Putih :
250 ml UHT milk
bawang
2-3 cm carrot (potong nipis)
1 helai bay leaf
1 fresh parsley
8-10 biji lada hitam
40 gm butter
40 gm tepung


Sos Daging :
1 biji bawang besar (dicincang)
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 batang celery (dicincang)
75 gm carrot (dicincang)
400 gm daging kisar (boleh diganti dgn isi ayam/daging burger)
4 biji tomato (dibuang kulit, potong dadu) – boleh gunakan tomato yg dlm tin
1 helai bay leaf
secubit oregano
sedikit basil
minyak masak
225 ml air
1 sudu besar tomato puree
1½ sudu teh gula
garam
lada putih & lada hitam


Cara:

Sos Putih
Campur dan masak semua bahan white sauce dlm sauce pan. Kecilkan api dan renehkan utk beberapa minit. Alih sauce pan tadi, tutup, dan biarkan sebentar sekitar 10-15 minit supaya susu sebati. Kemudian tapis dan buang bahan yg tak perlu dan yg berketul2. Cairkan butter dlm api kecil, masukkan tepung dan kacau terus sehingga masak dlm seminit. Masukkan UHT milk, kacau berterusan dalam 5 minit sehingga menjadi sauce yg lawa. Ketepikan.

Sos Daging:
Panaskan minyak dlm saucepan dan goreng bawang, bawang putih, celery dan carrot sehingga bahan-bahan lembut. Masukkan daging kisar tadi dan masak sehingga keperang-perangan. Masukkan tomato dan herba2 tadi lalu dimasak lagi dalamasa 15-20 minit. Kemudian masukkan air, tomato puree, garam, gula dan lada putih/hitam. Renehkan (simmer) sehingga bahan menjadi pekat.

Lasagna
Sapu dan ratakan sos daging di dalam sebuah bekas. Pastikan bekas itu ‘oven-friendly dan cukup besar utk memasukkan semua bahan. Kemudian bubuh 2-3 sudu makan sos putih dan taburkan keju rata-rata utk menutupi lapisan. Susun kepingan lasagna di atas lapisan keju tadi. Ulang susunan sehingga selesai semua kepingan lasagna. Akhir sekali, bubuh sekali lagi sos daging, sos putih dan keju. Jika anda gemar makan keju, bolehlah lebihkan sukatan keju ini.

Bakar lasagna di dlm ketuhar pada suhu 190 degrees selam 45-50 minit atau sehingga lapisan akhirnya kelihatan kuning keemasan. Hidang lasagna panas-panas.

Nota: Ada juga yg meletakkan sos perang tapi ini terserah pada citarasa anda.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan