26 Julai 2012

PAVLOVA

Assalamualaikum dan salam Ramadhan.
Resepi ini tukil dari Mama Zieza rnet  terima kasih mama jom kita tengok caranya:

4 biji putih telur.putih telur fresh
1 cwn gula castor..( saya letak 3/4 je)
1 sudu teh cuka (apple cider pun boleh)
1 sudu teh esen vanila ( saya letak esen pisang )
1 sudu makan tepung jagung.

Hiasan:
Whipping cream
buah-buahan segar

Pukul putih telur hingga berbuih, then masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga menjadi meringue....masukkan tepung jagung, cuka dan esen vanila skit. Pukul sehingga pekat dan berkilat.
Ratakan adunan  kat atas kertas silicone  biar tebal dan bakar suhu 150C 
Bakar sehingga ianya garing di luar.. dalam dia akan maintain lembut.
Sejuk kan sekejap..

Hiasan:
letak whipping cream yang telah dipukul kental atas pavlova yang dah masak  kemudian taburkann buah buahan diatasnya....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan