31 Julai 2012

SUP KETAM

Assalamualaikum salam Ramadhan Al- Mubarak Enty kali ini satu menu sihat yang yang amat sesuai untuk mereka yang menjaga pemakanan ayuh kita semak resepi dan cara membuatnya.

Bahannya:
2ekor ketam, 
1/2 btg karet 
2 biji kentang 
5-6 biji cili padi 
1 tngkai daun sup/bawang
1 soo hun 
1 camb rempah sup( apa2 pun boleh saya guna mak siti)
Minyak utk menumis
Garam 
1 asam keping


Bahan tumis 
3 ulas bawang kecil 
1 in halia 
1 ulas bawang putih 
1 camt jintan manis
rempah 4sekawan

Caranya:
Panaskan minyak masukkan  bahan tumis masukkan 4 sekawan dan rempah bila dah wangi masukkan air mendidih masukkan kentang bila dah lembut masukkan karet ketam soo hun cili padi dan sedikit garam akhir sekali baru masuk daun sup perisakan asam dan garamnya tutup api....siap

Tiada ulasan:

Catat Ulasan