24 Ogos 2012

Laksa Johor

Entry kali ini laksa Johor yang menjadi kegemaran anak2 kuahnya lemak2 seakan kuah laksam utara, jom kita lihat cara dan bahannya.

Resepi asal : Kak Anim Rnet..
Bahan laksa
1 paket spagetti- rebus
Bahan kuah:
1/2 kg ikan kembung
1/2 kg ikan aya/tuna/kayu
250 gm udang putih( udang laut)
100 gm ikan bilis
Bahan kisar
5 butir bawang besar
10 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
8 batang serai
1 inci lengkuas
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih (halus)
sedikit udang kering
belacan
1 senduk cili kisar
minyak untuk menumis
2 sudu besar kerisik
250 gm santan pekat
asam keping
garam secukup rasa

untuk ulam dimayang halus
daun selasih/daun kesum
kacang panjang
taugeh timun
asam limau
bawang besar
sambal belacan (kisar cili merah + belacan)

Cara
Panaskan minyak di dalam periuk. Tumiskan bahan kisar hingga naik bau harumnya.
Masukkan santan dan ikan yang telah dikisar bersama airnya. Tambah air kalau terlalu pekat. Masukkan sekali asam keping. Biar hingga mendidih. Sesekali kacau supaya tak berkerak di dasar periuk.
Bila dah menggelegak, masukkan kerisik, garam dan gula. Kalau kurang rasa masam boleh tambah asam keping lagi. Kecilkan api sedikit tapi tidak terlalu kecil. Biarkan mendidih selama 1/2 jam lagi supaya bahan kuah jadi mesra dan pekat.
Siap untuk dihidang. Letakkan bahan ulam, limau nipis dan sambal belacan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan