1 ekor ayam ~ potong kecil, bersih dan toskan
5 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
Daun kari secukupnya
Minyak untuk menggoreng.
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa -xsuka xpayah letak.
Bahan mesin
2 inci halia
1 labu bawang putih
6 batang serai
1 paket kecil rempah kari ayam/daging
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk kunyit
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk kunyit
Cara penyediaan:
1. Didihkan air dalam periuk masukkan 1 batang serai, 1 inci halia diketuk,sedikit garam dan gula masukkan ayam 5-10 minit toskan ayam.( simpan stok ayam utk buat nasi ayam or sup)
1. Didihkan air dalam periuk masukkan 1 batang serai, 1 inci halia diketuk,sedikit garam dan gula masukkan ayam 5-10 minit toskan ayam.( simpan stok ayam utk buat nasi ayam or sup)
2. Gaul ayam dengan bahan yang telah dimesin masukkan garam dan gula secukup rasa, lalu diperap 1jam (kak Nurr selalu nya perap ayam malam simpan dalam peti ais,esok pagi baru goreng)lagi lama perap lagi sedap...
3 Kemudian goreng ayam hingga kekuningan atau garing, masukkan daun kari secukup rasa toskan minyak siap untuk dihidangkan bersama nasi ayam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan