Bahan utama:
Lasagna direbus sehinga lembut.
parmesan cheese.
Inti
Carrot -1 batang
Celery stick 3 pucuk
2 biji bawang besar
1/2 kilo daging cincang.
2-3 sudu tomato puri.
3 sudu sos cili -kak nur tambah utk dapatkan sedikit rasa pedas tekak orang utara xpedas xbest..
sedikit daun parsley/ daun sup
Cara
1.Tumis bawang ( guna butter dan minyak )
2. Bila bawang dah lembut masukkan carrot/ calery/daging
cincang/tomato paste/daun pasley dan garam..
3. Masak sehinnga masak..
Bahan Sos Putih
2oz butter+ tepung gandum 1/3 cawan.
21/3 cup fresh milk
cara2
Campurkan butter+tepung skit skit, butter +tepung (Repeat)
diatas api perlahan.. bila dah habis campuran alihkan ketempat lain,
masukkan susu cair dan kacau sampai cair.
masak semula atas api sampai pekat.
masukkan lada hitam, garam , serbuk buah pala(nutmeg)
P/S lasanga sepatutnya masam bukan masin hehehe, jangan
letak garam sehinga terasa masin pada sos, biarlaa masam takper akan
lebih sedap dari rasa masin :)..
cara melapis..
letak lasagna , inti kemudian sos.. tekan tekan skit, kemudian ulang
sekali lagi lasagna , inti dan sos..last sekali tutup dengan lasagna
dan taburkan cheese. dan hirisan daun pasley/daun sup
tutup lasangna tersebut dengan aluminium foil, supaya lasagna tak
keras dan kering.. bila dah nak dekat masak barula dibuka aluminium
foil tersebut, dan 10 minit cheese akan bertukar perang, hasilnya
cheese dapat dimakan dan lasanga pun lembut.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan