07 September 2012

Nasi beriani


Nasi beriani menjadi kegemaran seisi keluarga kak Nurr terutamamya beriani kambing, kali ini kak Nurr buat salah satu resepi yang mudah untuk beriani pada adik2 dan anak2 yang baru nak belajar memasak cubalah insyaallah menjadi nak senang lagi gunakan peruik nasi letrik cuma masa nak tumis letakkan atas dapur biasa bila air dah mendidih alihkan ke periuk letrik tekan butang tunggu masak je. Selamat mencuba...
Bahan-bahan:
3 cwan beras basmathi basuh dan rendam 15-20 minit toskan
3 cwan air
1 cwan susu cair
1/2 cwan tairu (plain/natural yogurt)
garam secukup rasa
Bahan tumis A
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan } disimpul
2 tangkai daun pudina } dihiris sepanjang 2 cm
3 tangkai daun ketumbar } dihiris sepanjang 2 cm
3 camb minyak sapi
2camb minyak masak
Bahan tumis B:
4 camb rempah beriani
6 ulas bawang merah } dikisar
4 ulas bawang putih } dikisar
1 sm halia } dikisar
2 batang serai dikisar

Bahan hiasan:
50 g gajus } digoreng
50 g kismis
1 sudu besar air mawar
sedikit pewarna kuning/safron
sedikit bawang goreng } hiasan

Cara membuat:
Panaskan minyak dan tumis  bahan A  hingga naik baunya, masukkan bahan tumis B kacau hingga pecah minyak
Masukkan daun pandan, air, susu cair, garam dan yogurt, Setelah mendidih, masukkan beras dan tutup periuk.gemburkan nasi dgn garpu masukkan safron dan air mawar.
Bila nasi masak taburkan bahan hiasan sedia untuk dihidangkan...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan