30 November 2008

Belajar dari kesilapan

Kali pertama buat kek buah resepi Chef Tania hasilnya memang fail, keknya karam ke dasar,tak puas hati contact chef tanya dimana silapnya, dan chefpun berilah tip yang panjang lebar bla bla....... Hari ini buat lagi keknya, ambik pengajaran dari yang lalu kali ini saya basuh dan jemurkan dahulu buah tu, dan maaf chef takut karam lagi saya gaulkan semua buah dengan tepung. Alhamdulillah memang cantik hasilnya. Memang betul kata chef kita kena selalu mencuba baru cantik hasilnya. Terima kasih chef, kerana banyak membantu saya yang amatur ni, betul kata chef sekali buat bagi yang tak ada skil hasilnya 50-50 la, tapi kita jangan takut untuk mencuba belajar dari kesilapan yang lalu, insyaallah hasilnya memang cantik.Kat bawah ni resepinya.
Chef Tania Fruit Cake
Bahan nya
500 gm Mix fruits di gaul dgn 2 sm tepung sampai rata (saya gaulkan semua tepung)
Bahan A
250 gm Butter jika hendak basah sedikit blih tambah 2sm cornoil
150gm gula castor
1 sm Ovalett
1 st Orange essence (saya gantikan 2 st black treacle)
1 st Vanilla essence
5 biji Telor Besar
Satukan semua bahan bahan ini kecuali telur, pukul sampai kembang dan baru masukan telur 1+1 dan pukul lagi sampai sabati....
Bahan B
230 gm Top flour
2 sm Baking Powder
1 sm Bicarbonate Soda
ayak 3 X untk hasil kek yg cantik.
cara nya
1. Masukan adunan B ka A di aduk rata, dan akhir sekali masukan Mix fruits dan di kacau rata lagi.
2. Panaskan oven dgn suhu 160, dan siapkan loyang bulan 9 x 9 x 3 alas dgn kertas dan sapu keliling dgn butter dan masukan adonan tadi....
3. Bakar salama 1 jam 1/2 dgn suhu pelahan 160 saja supaya buah nya tak hangus...... ..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan