Bahannya:
1/2 biji nenas dipotong tebal 1 inci @ 2biji terung bulat belah 2
100g udang dibuang kulit (optional untuk memberi rasa yang lebih sedap )
2 paket rempah kari daging
1/2 biji kelapa dijadikan kerisik
1/2 biji kelapa dijadikan santan ( RM1.00 santan)
1 in halia -ditumbuk halus
5 ulas bawang merah -ditumbuk halus
5-6 camb gula
Garam secukup rasa
Bahan tumis:
Minyak masak secukupnya
1 batang kulit kayu manis
2 ulas bawang merah dimayang
2 tangkai daun kari
Caranya:
Satukan rempah dengan bahan tumbuk bancuhkan dengan sedikit santan.
Panaskan minyak tumis semua bahan tumis hingga wangi masukkan rempah tambahkan sedikit air. biarkan hingga rempah pecah minyak
Masukkan santan, kerisik dan udang masak hingga mendidih.
Perlahankan api masukkan nenas, gula garam dan rasanya manis sedikit, biarkan sehingga kuahnya pekat serta buahnya empuk dan pecah minyak.
Sedia untuk dihidangkan.
Pajeri Terung
Tiada ulasan:
Catat Ulasan