30 Jun 2010

RoTi PiTa & MuShROOM sOUp

Hai, ini menu untuk dinner Cik Abang takdak outstation, so kita makan yang mudah dan cepat je, roti beli ready made cuma buat intinya je kat bawah ni resepinya:

Bahannya: ( agak-agak ye)
 Isi  ayam.
sos cili
sos lada hitam or serbuk lada
bawang besar
bawang putih
 capcicum
carot
oregano
gula  dan garam secukup rasa

 Caranya:
 panaskan minyak goreng bawang putih, masukkan ayam, sos dan perisakan akhir sekali masukkan sayuran yang dipotong dadu dan oregano perisakan secukup rasa.

Bakar roti sebentar, masukkan inti dan paipkan mayonis untuk rasa dan hiasan.

Mushroom Soup
sumber:http://www.resipi.net/ Resepi ini dari Pn Jeni tapi Nurr dah ubah suaikan ikut bahan yang ada kat dapur tu ok.

Bahannya:
5 cawan cendawan butang segar
1 1/2 cawan stok ayam
(tulang ayam,carrot, tomato. bawang besar. calery, bayleaf + 3cawan air renehkan sampai tinggal separuh air. tapiskan sayuran ambil airnya sahaja)
1/2 cawan bawang cincang
1/8 cmt thyme kering
1pc bayleaf
3 cmb mentega
3 cmb tepung jagung
1/4 cmt garam
1/4 cmt serbuk lada hitam
1   cawan whip cream UHT
1 cmb fresh pasley cincang

Caranya:
  1. Masukkan cendawan, stok ayam, bawang bayleaf dan thyme dalam periuk dan rebus hingga cendawan empuk.
  2. Setelah empuk masukkan dalam  blender, kisar tapi jangan sampai hancur cendawan tu. Biar nampak chunky2 sikit.
  3. Dalam periuk lain, cairkan mentega dan masukkan tepung. Kacau campuran tersebut sehingga sebati. Masukkan campuran susu segar dan whip cream, garam, lada hitam dan campuran cendawan yang dikisar tadi.
  4. Kacau selalu sehingga mencapai kepekatan yang dikehendaki last masukkan pasley
  5. Siap untuk dimakan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan