30 Jun 2010

NASI BRIANI CHEF BRO ROZZAN SG

Assalamualaikum semua,
Hari ni kita kongsi resepi dari BroRozzan SG,dah banyak kali  buat, memang sedap cuma dari segi warnanya tak serupa ye la air tangan tu tak samakan Bro, betul tak?

Bahan-Bahan Utk Nasi
1 kg beras basmathi (rendam 15 minit dan toskan)
air - sama sukatan dgn beras
2” kayu manis, 3 biji cengkih, 3 biji pelaga

1 biji bawang besar }
3 ulas bawang putih }
½ inci halia } … Kisar semua bahan
15 biji badam & gajus (kisar) - abaikan takde stok kat rumah.
4 sudu makan minyak sapi
garam secukup rasa
sedikit daun ketumbar
½ tin susu cair
¼ botol air mawar
sedikit koma-koma (optional) atau pewarna kuning – campurkan pada air mawar

Cara 1
Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan bahan kisar bersama cengkih, pelaga & kayu manis dan tumis sehingga garing. Kemudian masukkan badam/gajus kisar, kacau lagi. Masukkan air, susu cair, daun ketumbar dan bubuh garam secukup rasa. Tutup periuk dan biarkan mendidih.*

Kemudian masukkan beras dan kacau rata sebentar saja. Tutup semula periuk dan biarkan hingga nasinya hampir masak (airnya kering). Kacau rata-rata dan bubuh air mawar/pewarna. Tutup periuk dgn sehelai kain putih yg telah dilembabkan dgn air. Kemudian tutupkan dgn tudung periuk tadi dan tindihkan dgn bahan berat seperti lesung tumbuk. Kecilkan api. Bila kelihatan wap keluar dari periuk tadi, tandanya nasi sudah masak. Kacau nasi lagi dan bahagikan kepada 3 bahagian.

Cara Melapis Nasi ( ini nurr tak buat malas)
Gunakan periuk lain yg lebih besar. Masukkan satu bahagian nasi briani tadi dan ratakan dlm periuk. Kemudian bubuh sedikit daging ke atasnya dgn sedikit rempah (masala) nya. Tuangkan satu lagi bahagian nasi, ratakan dan bubuh lagi daging. Akhir sekali, bubuh bahagian nasi yg ketiga lalu ratakan. Tutup periuk dan biarkan sebentar. Setelah itu bolehlah dihidangkan.

Cara 2Setelah campuran air mendidih *, tuangkan ke dalam periuk nasi elekrtik (rice cooker). Kemudian masukkan beras dan kacau sedikit. Biarkan hingga nasi tanak lalu dikacau dan bubuh air mawar/pewarna. Kemudian, tutup semula tudung periuk rice cooker dan biarkan sehingga nasi masak. Kalau ingin melapis dagingnya, caranya sama seperti di atas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan