08 Oktober 2010

DEMO KETUPAT PALAS

 Assalamualaikum semua, salam akhir Syawal  maaf zahir dan batin.Ramadan berlalu pergi begitu juga Syawal dan sekarang sibuk dengan musim naik Haji untuk para muslimin dan muslimat yang terpilih didoakan semoga sihat sejahtera dan dapat menunaikan ibadat rukun wajib dan sunat dengan sebaik mungkin, insyaallah amin. Disini Kak Nurr ingin kongsikan bagaimana cara nak membalut ketupat palas yang amat popular terutamanya di kawasan utara. Ketupat ni ada 2 jenis betina dan jantan kalau balut jadi betina maknanya tidak jadi kerana ia akan masuk air bila kita merebus nanti. Jom kita tengok caranya:
1.Lipat daun seperti kelongsong.
2. Ambik sedikit pulut masukkan kedalam dan padatkan ia.
3. Penuh daun dengan pulut.


4.Tolak daun kedepan.
5.Pusing daun turun kebawah.
6.Tarik daun ke depan anda dan pastikan bucu daun tiada lubang.

7.Sisip daun ke dalam.
8. Masukkan sedikit pulut dalam poket.
9. Tarik daun dan kemaskan.
10.Pintal daun dan ikat pada bucu ketupat.
11. Inilah hasilnya  dah siap .

RESEPI KETUPAT PALAS:
Bahannya:
3 kg beras pulut 
6-7 biji kelapa parut yang putih sahaja.( santan)
3-4 helai daun pandan
Kacang ketupat (direbus )
garam dan gula secukup rasa
Daun palas secukupnya

Caranya:
1.Tanak  pulut hingga separuh masak dan masukkan kacang gaul rata dan sejukkan.Bila dah sejuk balutkan ketupat.
2. Masak air dalam periuk hingga mendidih masukkan ketupat tutup periuk kacau sesekali.
3.Rebus sehingga air kering dan keluar minyak.
4. Atau cara lain kukuskan ketupat sehingga masak.









Tiada ulasan:

Catat Ulasan