Assalamualaikum, ini menu pagi tadi nasi lemak kukus dari Pn Azizah resepi orang Melaka tapi dok kat Penang.Jom tengok resepinya.
Bahannya:
Beras 6 pot rendam 2jam ( kak nurr rendam dari pukul 11malm sampai 3pagi)
Santan 1mangkuk dari sebiji kelapa.
3-4 helai daun pandan.
Halia*
bawang merah*
halba ni saja kak nur tambah untuk kasi wangi
gula dan garam ni wajib tau
*mayang halus.
Caranya:
Toskan beras kukus sehingga beras kering,
Keluarkan dan rendam dalam air sehingga air sejuk, masa ni beras akan mengembang cantik.
Kukus semula beras hingga masak.
Angkat gaulkan dengan santan yang dah di campur dengan semua bahan * dan daun pandan dkukus lagi dalam 10 min.
Sedia untuk di hidangkan.
Nasi lemak kukus ini lambat basi jika dibandingkan dengan masi lemak biasa. cubalah memang tak mengecewakan.... sedap dimakan bersama sambal udang dan ayam goreng nyonya. Nak resepi cari kat post dulu-dulu ye.
![]() |
| Sambal Udang |
![]() |
| Ayam goreng Nyonya |



Tiada ulasan:
Catat Ulasan