16 Februari 2011

Sponge cake plus fresh cream

 Tempahan daripada Pn Suraya dari Bandar Perdana ,Sungai Petani, Kedah.Jom kita lihat resepinya guna sponge mix je.

Bahannya:
250g sponge mix
250g telur
75ml air
75ml minyak jagung
1 camt serbuk vanila.
Caranya:
Putar sponge mix bersama telur dengan kelajuan sederhana
Masukkan air sedikit-dikit hingga habis putar laju hingga adunan kembang (putih)
Perlahan mixer masukkan vanila dan minyak  sedikit-dikit hingga habis.
Masukkan dalam loyang 8" bakar hingga masak.

Toping:
400g fresh cream( RICH)
Coklat masakan (cairkan)
Caranya:
Putar cream dengan kelajuan sedernana hingga kembang sedia untuk mendeco.
Note:Untuk dapatkan craem yang cantik pastikan semua peralatan berada dalam keadaan sejuk, senang cerita masukkan bowl dan mixer kedalam peti ais dahulu baru putar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan