Assalamualikum, baru- ini pergi Melaka makan asam pedas kat sana memang sedap sampai hari ini masih terasa keenakannya. balik sini anak minta buatkan camne ye, aha.... terus teringat kat Mamazieza orang melaka tapi dok kat penang terus sms minta resepi bahannya. TQ Mamazieza inilah hasilnya, walaupun tak sesedap yang kita makan kat Melaka boleh la kena belajar lagi ni cari yang sedap.Jom kita tengok bahannya kat bawah.
Bahannya:
3 ekor ikan kembung( ini saja stok yang ada )
1 bunga kantan
sedikit daun kesum
1 camb asam jawa + 1 mangkuk air
*6 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*2 batang serai
*sedikit belacan
*8 tangkai cili kering
minyak, garam n serbuk perasa.
Caranya:
Mesin bahan bertanda*.Panaskan minyak tumis bahan hingga wangi/ pecah minyak masukkan air asam.
Bila mendidih masukkan ikan dan daun kesum serta bunga kantan perisakan. sedia untuk di hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan