Assalamualaikum hari ini kak Nurr masak nasi jagung yang dikawinkan dengan ayam hainan dihidangkan ala-ala nasi ayam cuma nasinya telah diganti dengan nasi jagung resepi nasi kakNurr dapatkan dari chef Joha Hassan dr Sg dan resepi ayamnya dari chef Faizal Ng
Bahan:
1 kg Beras Basmathi, direndam dalam 20mins
1 tin susu cair
1 kg Beras Basmathi, direndam dalam 20mins
1 tin susu cair
3 batang jagung segar
3 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak masak
3 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak masak
2 biji bawang besar di hiris2
Garam secukup rasa
4 helai daun pandan, di ikat 2
Rempah kisar
Garam secukup rasa
4 helai daun pandan, di ikat 2
Rempah kisar
gajus dan badam, bawang putih,halia, kunyit dan daun ketumbar bersama akarnya
1 sudu teh serbuk masala.
Cara:
1 sudu teh serbuk masala.
Cara:
Panaskan minyak di periuk, letakan rempah2 yang di kisar, serbuk
masala, daun pandan dan bawang besar hiris. Biarkan ia goreng hingga
bangkit baunya. Tuangkan susu cair dan beras basmathi. Tambahkan air nya
dan letakan garam secukup. masak di api yang sederhana.
Bahan perap untuk ayam:
100gm sos tiram,
1sb madu,
1sb jus bawang putih,
2 kiub pati ayam,
3sb kicap manis,
1sb kicap
pekat,
1/2sb minyak bijan,
Bahan sos:
8btg cili merah,
4biji bawang putih,
50gm sos cil
3 camb cuka.
1sb gula
Kicap nasi ayam:
50gm sos tiram,
30gm kicap manis,
1 sb kicap pekat,
Sup nasi ayam:
sadery,bawang merah,tomato,putik jagung,karet
Untuk sos:kisar cili merah dan bawang putih,tuang di dalam bekas dan masukkan cuka,cili sos dan perisakan garam
kicap nasi ayam: masukkan kesemua bahan2 di dalam sous pot dan masak..
sup nasi ayam: masukkan minyak,tumis bawang putih dan bawang merah,kemudian masukkan stok ayam dan perencah sup,dan masukkan semua bahan sayuran.
Cara:
Untuk ayam: Rebuskan ayam selama 15 minit,kemudian angkat dan sejukkan...kemudian masukkan ke semua bahan2 dan perap..kemudian masakkan dengan api yg perlahan..Untuk sos:kisar cili merah dan bawang putih,tuang di dalam bekas dan masukkan cuka,cili sos dan perisakan garam
kicap nasi ayam: masukkan kesemua bahan2 di dalam sous pot dan masak..
sup nasi ayam: masukkan minyak,tumis bawang putih dan bawang merah,kemudian masukkan stok ayam dan perencah sup,dan masukkan semua bahan sayuran.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan