29 September 2012

Gulai Dagang

Entry kali ini gulai nasi dagang yang amat popular di sebelah Pantai Timur resepi ini kak Nurr dapat dari seorang  kawan or lebih tepat lagi xboyfrends he he he... yang berasal dari Kuala Terengganu katanya nasi dagang yang berwarna coklat sedikit tu berasal dari Kelantan yang ini ori dari Terengganu di makan bersama acar timun. Jom kita tengok resepinya.
Bahannya:
1 Ekor Ikan Tongkol/ 500gm Tenggiri*(dikukus atau direbus dgn asam gelugur)
1 Mangkuk Santan
2 Sudu Besar Rempah Gulai Kampung Tok Aji dari Terengganu

 (xdak rempah kari ikan yg lain pun boleh)
3 sudu besar cili giling
10 Ulas Bawang Merah
2 Ulas Bawang Putih

½ inci Halia
½ inci Lengkuas
½ inci kunyit hidup
Sedikit belacan
Kayu manis,cengkih, bunga lawang dan buah pelaga
3 Keping Asam
Garam,gula@ manisan Terengganu secukup rasa

Cara-cara :

1. Bawang merah, b.putih halia, lengkuas dikisar dgn rempah gulai dan cili giling.
2. Tumis bahan kisar bersama kayu manis,bunga lawang,cengkih dan buah pelaga sehingga naik minyak dan baunya wangi.
3. Masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih.
4. Masukkan belacan asam keping,ikan yg telah direbus serta cili padi jika suka dan juga daun pandan.
5. Biarkan ia mendidih dengan api yang perlahan.
6. Kemudian,masukkan garam dan gula secukup rasa.
7. Biarkan kuah itu menjadi agak pekat.Kemudian, kuah sedia dimakan bersama-sama dengan Nasi Dagang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan