Bismillah...
Entry kali ini resepi nasi dagang mak angkat kak Nurr dari Terengganu Alhamdulillah kebanyakkan resepi Pantai Timur kak Nurr belajar dari keluarga ini kerana kak Nurr memang suka makanan dari Pantai Timur klasik..Jom kita tengok cara membuatnya
Bahan-Bahan:
3 Cawan Beras Siam
1 Cawan Beras Pulut
1 Cawan Santan Cair
1 Cawan Santan Pekat
3 Ulas Bawang Merah(dihiris halus)
3 Cawan Beras Siam
1 Cawan Beras Pulut
1 Cawan Santan Cair
1 Cawan Santan Pekat
3 Ulas Bawang Merah(dihiris halus)
1 helai daun pandan
1 inci Halia(dihiris halus)
Sedikit halba
Garam Secukup Rasa
Caranya:1 inci Halia(dihiris halus)
Sedikit halba
Garam Secukup Rasa
- Beras dan beras pulut direndam selama 4-6 jam ditoskan
- Kemudian dikukus selama 1/2 jam. sehingga nasi masak
- Angkat dan masukkan santan cair serta digaul rata dan masukkan daun pandan dikukus sekali lagi hingga masak.
- Angkat dan masukkan santan pekat,halba, bawang merah,halia dan garam secukup rasa kemudiannya digaul rata.
Selamat mencuba......
Tiada ulasan:
Catat Ulasan