Assalam, jom kali ini kita buat udang goreng telur masin pula hari tu dah buat ketam kali ini kita tukar pula dengan udang. Kebetulan dapat udang kertas yang segar dari Penaga S.P.U murah pula tu 1 kg cuma 40 ja,terus rembat 2kg. Jom kita tengok bahannya...
Sumber: Tokmak Kuantan -Jazakalloh
Bahan A
5 ekor ketam yg penuh isi nya.
bersihkan dn tos kan air nya.
gaulkan dgn secubit garam.
bahan celup ketam.
Sumber: Tokmak Kuantan -Jazakalloh
Bahan A
5 ekor ketam yg penuh isi nya.
bersihkan dn tos kan air nya.
gaulkan dgn secubit garam.
bahan celup ketam.
1 cwn tepung beras .
1 biji telur .
secubit garam.
sedikit serbuk kunyit.
sedikit air.
1 biji telur .
secubit garam.
sedikit serbuk kunyit.
sedikit air.
Caranya:
campur kan kesemua bhn2 di gaul rata.
kacau hingga bancuhan x berketul .
panas kan minyak yg bnyk untuk mengoreng ketam.
celup ketam dlm adunan telung tadi dn masuk kan terus dlm kuali dgn minyak yg panas..
goreng hingga ketam kekuningan..angkat dn tos kan minyak nya ..
ambil semua serdak2 dari gorengan tadi.ketepi kan .
campur kan kesemua bhn2 di gaul rata.
kacau hingga bancuhan x berketul .
panas kan minyak yg bnyk untuk mengoreng ketam.
celup ketam dlm adunan telung tadi dn masuk kan terus dlm kuali dgn minyak yg panas..
goreng hingga ketam kekuningan..angkat dn tos kan minyak nya ..
ambil semua serdak2 dari gorengan tadi.ketepi kan .
Bahan
B.
2 biji telur masin di rebus.
2 sudu besar butter.
beberapa ulas cili kecil hijau potong nipis.
2 tangkai daun kari ..
1/2 cwn susu cair ..
Caranya2 biji telur masin di rebus.
2 sudu besar butter.
beberapa ulas cili kecil hijau potong nipis.
2 tangkai daun kari ..
1/2 cwn susu cair ..
kupas telur masin dn hancur2 kan saperti dlm gambar pada ketam tu ..
panas kan butter ..
masukan cili kecil dn daun kari .
goreng hingga wangi..
masukan telur masin .
kacau2 sebati ..
bila dh nampak kering masukan susu cair..
kacau2 ..masukan ketam yg dh siap di goreng tadi..
balik2 kan dn angkat .....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan