12 Julai 2014

NASI ULAM KEDAH


Biasanya nasi ini popular di bulan puasa. Sekiranya anda berkesempatan ke bazar Ramadan ramai yang akan menjual nasi ulam ini. Lagi banyak jenis daun ulam yang digunakan lagi sedap rasanya, ada juga orang tua-tua dahulu panggil nasi seratus kerana ia menggunakan 100 jenis ulam.Keenakannya akan lebih dirasai bila ia dimakan bersama sayur keladi.

Bahan ulam:

Daun kesom,daun kadok, daun selom, daun pegaga, daun putat, daun cemumar, daun samak, daun bebuas,daun kunyit, daun mengkudu, daun sekentut, daun lemuni, daun ulam raja,daun kunyit daun cekur,daun kopi,daun beluntas,daun inai, daun mambu,daun kari,daun jintan hitam dan apa-apa daun la yang boleh buat ulam

*semua daun ini dipotong halus seperti kita membuat bunga rampai.


Bahan diparut halus:

Serai, lengkuas, halia dan bawang besar.

Bahan tumbuk halus:

Lada hitam
Kelapa digoreng kemudian tumbuk kasar (jangan sampai halus seperti kerisik)
Ikan tenggiri masin/ikan talang/ikan gelama( di goreng)

Bahan perisa:

Limau nipis dan sedikit garam

Caranya:

 Campurkan semua bahan tumbuk dan parut kedalam mangkuk.
Masukkan jus limau  gaul rata masukkan daun yang telah di potong tadi perisakan dengan garam.
Bila dah siap gaulkan degan nasi yang telah di sejukkan dahulu.


Sayur Keladi
4 batang keladi disiang dan dicelur. 
200g udang basah sederhana.
2 ekor ikan kembung dibakar dan ambil isinya sahaja

Bahan mesin
5 tangkai cili merah
10 ulas bawang merah 
1cm belacan
1camb lada hitam 

6 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa 
1 biji buah pinang-belah 2 (untuk mengelakkan rasa gatal keladi)
Daun kesum

Caranya:
Semua bahan yang dimesin direbus hingga mendidih.
Masukkan keladi, asam keping,buah pinang, ikan  dan udang.
Perisakan dengan garam dan masukkan daun kesum.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan