Hari ini Kak Nur masak sayur lodeh, satu menu yang senang campak2 dan leburkan saja dalam kuali.Anak-anak kak Nur suka makan dengan nasi tapi orang selatan suka makan dengan lontong.
Jom kita semak bahan dan caranya..
Bahan-bahannya:
1/4 kobis
1 batang lobak merah
2 biji terung bulat
1 paket suhun
1 paket tempe
1 biji capsicum
1 inci lengkuas-ketuk sedikit
Bahan tumis:
cili padi- (ikut suka nak pedas atau tidak)
(cili kering pun boleh guna juga tapi kak Nur lebih suka guna cili padi)
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit
1 inci halia
1 batang serai
1 camca besar rempah soto
2 biji buah keras
1 camca teh serbuk belacan
2 camca besar udang kering
Kisar semua bahan dengan sedikit air.
sedikit minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa.
Canya:
Panaskan minyak masukkan lengkuas dan bahan kisar sehingga wangi..
Masukkan santan kacau selalu supaya santan tak pecah minyak.
perisakan garam secukup rasa.
Kemudian barulah masukkan bahan sayuran, mulakan dgn kacang, lobak merah, terung, tempe, tauhu, suhun dan kubis.
Biarkan mendidih sebentar siap untuk di hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan