Assalam Tuan dan Cik Puan yang di rahmati
Allah.
Hari ni Kak Nur nak kongsi resepi donut yang
gebus dan tetap lembut walaupun di simpan semalaman insyaallah..
Bahan-bahannya:
500 gm tepung gandum@ hight protin
4 gm baking powder
4 gm softoner
4 gm improver
40 gm gula castor
11 gm yis@ 1 paket
8 gm garam
70 gm shortening
100 ml susu segar
2 biji telur
1 biji kentang putar/ potato flakes
Caranya:
Satukan semua bahan cecair susu, air dan
telur.
Masukkansemua bahan kering yis tepung
dan kentang kedalam bread maker/mixer.
Uli doh sehingga sebati masukkan
shortening dan uli hingga elastik
Bahagikan doh 30g canai dan terap dengan acuan
donut
Rehatkan doh sehingga kembang 45-50 minit.
Tip tutup adunan sengan kain tuala lembab
untuk mengelakkan permukaan donut kering.
Panaskan minyak dan goreng donut sehingga
kekuningan sejatkan minyak.
Gaulkan dengan gula ketika donut masih suam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan