28 November 2014

DONUT

Assalam Tuan dan Cik Puan yang di rahmati Allah.
Hari ni Kak Nur nak kongsi resepi donut yang gebus dan tetap lembut walaupun di simpan semalaman insyaallah..

Bahan-bahannya:
500 gm tepung gandum@ hight protin 
4 gm baking powder
4 gm softoner
4 gm improver
40 gm gula castor
11 gm yis@ 1 paket
8 gm garam
70 gm shortening
100 ml susu segar
2 biji telur
1 biji kentang putar/ potato flakes

Caranya:
 Satukan semua bahan cecair susu, air dan telur.
 Masukkansemua bahan kering yis tepung dan kentang kedalam bread maker/mixer.
 Uli doh sehingga sebati masukkan shortening dan uli hingga elastik
Bahagikan doh 30g canai dan terap dengan acuan donut
Rehatkan doh sehingga kembang 45-50 minit.
Tip tutup adunan sengan kain tuala lembab untuk mengelakkan permukaan donut kering.
Panaskan minyak dan goreng donut sehingga kekuningan sejatkan minyak.
Gaulkan dengan gula ketika donut masih suam.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan