Haiiii....lama xbersiaran disini.Alhamdulillah hari kak nur nak kongsi resepi sejenis kuih tradisional yang sedap dan enak sekali. Jom kita kongsi resepi.
Kuih Koleh Kacang
Bahan tahi minyak:
1 cawan santan...masak dengan api perlahan sehingga santan jadi minyak..asingkan minyak dan tahu minyak.
Bahan koleh:
1 cawan gula merah
1 keping gula nisan
2 cawan air
(Masak air gula dan tapiskan )
1 cawan santan
1 cawan tepung kacang hijau.
2 helai daun pandan disimpul
1/2 camt garam.
Caranya: ~Air Tangan Nur~
Masukkan tepung,santan dan air gula
Gaul sebati sehingga semua tepung larut Masukkan garam dan daun pandan.
Kacau di atas api sehingga adunan berkilat.
Masukkan minyak yang di masak tadi sambil terus mengacau sehingga minyak sebati dalam adunan.
Tuang kedalam loyang ratakan dan tabur tahi minyak di atasnya.
Selamat Mencuba
~Air Tangan Nur~
Tiada ulasan:
Catat Ulasan