25 Ogos 2008

Ayam goreng Madras Chef Sabri

Wow sedappp... kata my son bila dihidangkan dengan ayam ni. Ok mesti cuba kalau nak tau keenakannya.

Bahannya:
20 nos Kepak Ayam/ Chicken wing - cleaned
1 cawan/cup Perencah tepung goreng Adabi 1 cawan/cup Serbuk Kari daging/Meat curry powder 2 sudu makan/tbsp Serbuk Jintan Manis/Cummin Powder 2 sudu makan/tbsp Serbuk Jintan Putih /Fenel Powder 2 sudu makan/ tbsp Jintan Manis/ Whole dried cummin 1 cawan/cup Bawang Merah / Red Onion - di cincang halus/fined chopped 1 sudu makan/tbsp Bawang putih/garlic - di cincang/fined chopped 1 sudu makan/tbsp Halia/ ginger- di cincang/ fined chopped 4 sudu makan/tbsp Sos tiram/Oyster Sauce 3 sudu kecil/tsp Sugar 1/2 cawan/cup Air/water 1 cawan/cup Minyak Masak/Cooking Oil Garam secukup rasa/ salt to taste 3 lit Minyak/cooking oil - untuk mengoreng/ for deepfry. Cara/ method: 1. Masukan semua bahan dalam mangkuk dan perap kepak ayam selama 30 minit. 2. Panaskan minyak dan goreng hingga garing. 3. Hidang dengan sos cili. English: 1. Combine all the ingredients in mixing bowl and marinate the chicken wing for 30 minutes. 2. Heat the cooking oil , then deepfry until golden brown. 3. Serve with cili sauce

Tiada ulasan:

Catat Ulasan