21 September 2008

Curry sihat














Ya salam, Bila dah cakap pasal curry ni bukan saja sedap makan dengan lempeng makan dengan cekodok pisang pun sedap. Ni nak kongsi curry yang sesuai untuk mereka yang tinggi paras kolestrolnya resepi asal dari Prof Dr. Noraziah seorang pensyarah Kolej Teknologi Industri kat USM. Dr telah berekperimen resepi ni kepada suaminya dan alhamdulillah berjaya, sekarang ni kalau masak curry ni la resepinya yang jadi kegemaran my family.
Bahannya;
2 ketul ikan tenggiri
1 pkt kecil rempah curry
3 labu bawang besar -potong kiub.
4 labu tomato segar- di potong kiub
air agak2 la dalam 1-2liter .
Bahan tumis:
1 camt halba campur
2 tangkai daun kari
2 ulas bawang putih -mayang
1 camb bawang besar ambil dari 3 labu tadi.
3-4 camb minyak zaiton
Caranya:
Panaskan minyak tumis bawang + halba bila dah wangi sedikit masuk daun kari. Masuk pula tomato + bawang biarkan sehingga layu or tomato tu hancur. Masukkan serbuk rempah + sedikit air biar rempah tu garing or bila kita cium tak bau dah rasa rempah tu. Masukkan garam secukup rasa, masukkan ikan gaul sebentar dan last sekali masuk air dan masak hingga mendidih. Kalau suka boleh letak cili padi or cili hijau gak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan