
Tak tau nak masak apa untuk berbuka, tut2 my son tanya "Ma kat rumah kita ada lagi tak daging kambing,ayang nak suruh mama masak kurma la"
Akupun terus buka frozen cari dan ada lagi kambing terus je masak kurma ni resepinya
500g daging kambing-rebus dahulu.
50g rempah kurma
5 biji bawang besar- 1 potong baji, 4 blend
2in halia - blend
3 cili hijau -blend
3 buah keras - blend
1 cawan tairu /susu cair
50g badam serbuk
rempah 4 sekawan
1 daun pandan
3 camb minyak sapi
minyak untuk menumis
gula dan garam secuklup rasa
1 camb air limau nipis
Panaskan minyak tumis rempah 4 sekawan + daun pandan + 1 senduk bahan yang diblendkan
bila dah wangi masukkan rempah + air esdikit.Bila rempah dah pecah minyak masukkan lebihan bahan blend tadi bersama dengan daging. masukkan tairu jika perlu + sedikit air masak hingga daging lembut, perisakan dengan garam masukkan badam kisar bawang air limau nipis dan minyak sapi.Sedia untuk dihidangkan
Kurma dah masak nak makan dengan nasi la pulak,
Ni resepi nasi masala
4 cawan beras-basuh dan rendan 10 minit-toskan
5 1/2 cawan air- kalau suka nasi keras sedikit kurangkan air 1/3 cawan
3 tomato -potong dadu kecil
4 camb rempah masala*
4 labu bawang besar*
1 ulas bawang putih*
1 in halia*
2 serai*
1/2 cawan minyak
1 daun pandan
rempah 4 sekawan
sedikit pewarna kuning
3 camb susu pekat manis
garam secukup rasa.
* blendkan semuanya
Panaskan minyak tumis bahan yang diblend tadi masukkan rempah 4 sekawan daun pandan, bila dah wangi masuk tomato biar hingga tomato layu or hancur, masukkan beras gaul rata masukkan air + garam dan susu pekat manis.
Bila air dah kering gariskan tengah masukkan pewarna jangan gaul pewarna biar nasi masak baru gaulkan nasi dan sedia untuk dohidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan