05 November 2008

My Ayahanda Curry

Terdapat banyak variasi kari di Malaysia ini. Pertama kali masak kari, siapakah gurunya? sudah pastinya Ayahanda tercinta.,Dalam banyak-banyak kari pada saya kari My Ayahanda lah yang paling sedap, kari mamak kata orang utara,jom kita lihat apa bahannya dan camna cara masaknya. Bahannya: 1 ekor ikan merah dipotong 2 50g rempah kari beli kat kedai nana (mamu penang la) (boleh juga pakai rempah kari yang kat dalam paket tu tapi tastenya tak sama tau) 10 ulas bawang merah ditumbuk halus 3 ulas bawang putih di tumbuk halus 10 biji (betul ke biji ye)kacang bendi di celur dengan air panas sebentar. 3 biji cili hijau sedikit bawang goreng diramas hancur sedikit 1 cawan air asam jawa 2 mangkuk air Garam dan gula secukup rasa Bahan Tumis: 1/ 2 cawan minyak 2 ulas bawang merah dimayang 1 ulas bawang putih dimayang 1 camt halba campur 2 tangkai daun curry. Caranya: Panaskan minyak dalam kuali tumis semua bahan tumis hingga wangi masukkan rempah kacau sebentar masukkan air sedikit. Masukkan sedikit air asam, gula dan garam biar hingga rempah pecah minyak. Masukkan ikan gaul sebentar, masukkan air asam biar mendidih.Masukkan cili hijau, bendi dan bawang goreng, perisakan asam garam secukupnya. Dah sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan