11 Oktober 2010

IKAN BAKAR PORTUGIS

 Bahan-bahan: 

1/4 cawan minyak masak 
1/2 biji air limau nipis
1/2 sudu besar kicap pekat
3 ekor ikan mabung

daun pisang/ aluminium foil.

Bahan dikisar:

4 tangkai cili merah
4 biji buah keras
8 ulas bawang merah
1 batang serai
1/2 sudu teh belacan
1 sudu besar cili mesin
2 helai daun limau purut.
 garam dan gula

Cara-cara:

1. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bahan kisar di atas api kecil sehingga wangi. Tambah air limau nipis, kicap, garam dan gula.
2. Lumurkan seluruh bahagian ikan dengan sambal yang di masak dan bungkus ikan dengan aluminium foil.
3. Bakar di dalam ketuhar (oven) yang sudah dipanaskan pada 180C @ 350F selama 20 minit atau panggang di atas bara api yang marak.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan