Assalamualaikum hari ni dah pun 16 hari kita berpuasa kak Nurr rasa ramai kat luar sana dah mula sibuk dengan persediaan untuk membuat biskut dan persiapan Aidul Fitri apa2pun biarlah sederhana dan tidak membazir ya. Entry hari ini kak Nurr nak kongsikan satu resepi yang ala2 chinese sedikit ayam halia bersama bijan dan kak Nurr tambahkan dengan sedikit habatul sauda yg amat baik khasiatnya. Jom kita lihat cara penyediaannya.
Bahan:
1/4 ekor ayam (kak Nurr gunakan bahagian dada)- potong kecil
2 inci halia - dimayang halus
4 ulas bawang putih- mayang halus
*1 camt serbuk lada putih
*1 camt serbuk kunyit
*sedikit garam
1 camb sos tiram +1 camb sos soya + 5 camb air
1 camb tepung jagung - dibancuh dgn sedikit air
1 camt minyak bijan
1 camb bijan
1 camb habatul sauda
1 daun ketumbar
1 labu bawang besar potong bulat
5 biji cili padi (kalau nak pedas)
Caranya:
Gaulkan ayam bersama bahan bertanda perapka sekejap.
Panaskan minyak dlm 3 camb tumiskan halia bersama bawang putih hingga wangi masukan ayam gaul rata tutupkan kuali sebentar.
Bila ayam dah masak masukkan sos gaul rata masukkan air tepung jagung,bawang besar, daun ketumbar, cili gaul rata renjiskan minyak bijan tutupkan api masukkan bijan dan habatul sauda.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan