Bismillah...Tuan dan Cik Puan yang dirahmati Allah...
Laksam ada berbagai versi sama seperti laksa.kali ini kak Nurr buat laksam Kelantan, ada juga laksam utara Kedah/Perlis, Laksam utara lain sedikit sebab letak kerisik dan cili giling sedangkan laksam kelantan letak lada hitam. Jom kita lihat bahan-bahannya untuk membuat laksam dan kuahnya.
Laksam ada berbagai versi sama seperti laksa.kali ini kak Nurr buat laksam Kelantan, ada juga laksam utara Kedah/Perlis, Laksam utara lain sedikit sebab letak kerisik dan cili giling sedangkan laksam kelantan letak lada hitam. Jom kita lihat bahan-bahannya untuk membuat laksam dan kuahnya.
Bahan Kuah:
1 kg ikan selayang -
rebus ambik isi dan kisar tapis tulang ikan.
1/2 kg santan
pekat
Air secukupnya
Bahan kisar:
10 ulas bawang
merah
1 inci
halia
1/2 inci lengkuas
2 btg serai -
ketuk
2 sk serbuk lada
hitam
4keping asam
keping
Daun kesumGaram
Gula secukup
rasa.
Caranya:
Satukan semua bahan di atas dan masak di atas dapur sehingga mendidih dan masak. Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasa dan kepekatan, masukkan daun kesom dan tutupkan apinya.
Satukan semua bahan di atas dan masak di atas dapur sehingga mendidih dan masak. Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasa dan kepekatan, masukkan daun kesom dan tutupkan apinya.
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi
5 cawan air suam
1/2 sk garam
1 camb minyak
Caranya:
Blendkan semua bahan dan perapkan 15 min.Panaskan kukusan letakkan tudung periuk dan kukuskan laksam hingga masak, angkat dan gulung. Potong laksam bila nak makan.
Bahan Ulam:
Kacang
panjang
Daun kesum
Timun
batang
Bawang besar
Bunga kantan
Sambal-(kisar/tumbuk cili kering garam dan sedikit belacan)
Sambal-(kisar/tumbuk cili kering garam dan sedikit belacan)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan