11 Oktober 2013

LAKSAM KELANTAN

Bismillah...Tuan dan Cik Puan yang dirahmati Allah...
Laksam ada berbagai versi sama seperti laksa.kali ini kak Nurr buat laksam Kelantan, ada juga laksam utara Kedah/Perlis, Laksam utara lain sedikit sebab letak kerisik dan cili giling sedangkan laksam kelantan letak lada hitam. Jom kita lihat bahan-bahannya untuk membuat laksam dan kuahnya.


Bahan Kuah:
1 kg ikan selayang - rebus ambik isi dan kisar tapis tulang ikan.
1/2 kg santan pekat 
Air secukupnya

Bahan kisar:
10 ulas bawang merah  
1 inci halia 
1/2 inci lengkuas
2 btg serai - ketuk 
2 sk serbuk lada hitam
4keping asam keping 
Daun kesumGaram 
Gula secukup rasa.

Caranya:
Satukan semua bahan di atas dan masak di atas dapur sehingga mendidih dan masak. Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasa dan kepekatan, masukkan daun kesom dan tutupkan apinya.
Bahan Laksam.
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi
5 cawan air suam 
1/2 sk garam 
1 camb minyak

Caranya:
Blendkan semua bahan dan perapkan 15 min.Panaskan kukusan letakkan tudung periuk dan kukuskan laksam hingga masak, angkat dan gulung. Potong laksam bila nak makan. 

Bahan Ulam: 
Kacang panjang 
Daun kesum 
Timun batang 
Bawang besar
Bunga kantan
Sambal-(kisar/tumbuk cili kering garam dan sedikit belacan)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan